ECG مخفف واژهی Electrocardiogram یا Electrocardiograph است. این لغت در بعضی کشورها EKG نامیده میشود. الکتروکاردیوگراف دستگاهی است که جریانهای الکتریکی قلب را از طریق الکترودهایی که روی مناطق مختلف پوست بدن قرار داده میشوند، دریافت کرده و آنها را به شکل یک نمودار ترسیم میکند. این نمودار الکتروکاردیوگرام نامیده میشود.
الکتروکاردیوگرام از سال 1901 تا کنون به عنوان مهمترین ابزار تشخیصی پزشکی باقی مانده و تشخیص بسیاری از بیماریهای قلبی را آسان کرده است.
الکتروکاردیوگرام برای تشخیص بسیاری از اختلالات قلبی و غیر قلبی از قبیل ریتمهای غیر طبیعی قلب، گرفتگی رگهای کرونر، سکتههای قلبی، هیپرتروفی عضلات قلب، علل تنگی نفس، اختلالات الکترولیتی، اثرات داروها و … کاربرد دارد.
جریانات الکتریکی قلب:
انقباض تمام ماهیچههای بدن در اثر یک تغییر الکتریکی به نام دپولاریزاسیون (depolarization) ایجاد میشود.اگر الکترودهایی را بر روی سطح پوست بچسبانیم، این جریانات قابل دریافت هستند.
قلب نیز یک ماهیچه است؛ پس از این قانون مستثنی نیست. جریانات الکتریکی قلب، به شرط شل بودن سایر ماهیچههای بدن، توسط دستگاه الکتروکاردیوگراف قابل دریافت و ثبت هستند.
سیمکشی قلب:
جرقهی هر چرخهی قلبی در نقطهای از دهلیز راست قلب به نام گره سینوسی- دهلیزی (sinoatrial node/ SA node) زده میشود. جریان الکتریکی تولید شده، سبب دپولاریزاسیون سلولهای قلب میگردد، دپولاریزاسیون نیز انقباض سلولها را به دنبال دارد. جریان الکتریکی از طریق مسیرهای هدایتی در نقاط مختلف قلب توزیع میشوند. این مسیرها را در شکل زیر میبینید:
جریان الکتریکی پس از خروج از گره سینوسی- دهلیزی توسط مسیرهای بین گرهای (internodal pathways) در دو دهلیز راست و چپ توزیع میشوند. سپس جریان برای عبور از دهلیزها و رن به مناطق پایینتر (بطنها) میبایست از ساختاری به نام گره دهلیزی- بطنی (atrioventricular node/ AV node) عبور کند.
جریان الکتریکی در این نقطه مقداری توقف میکند و سپس وارد شاهراهی به نام شاخه هیس (bundle of His) میشود. در ادامه این شاهراه به دو مسیر به نامهای شاخههای دستهای راست و چپ (right and left bundle branches) تقسیم میشود که جریان را در بطنهای راست و چپ توزیع میکنند. مسیرها، نهایتاً به الیافهای بسیار باریکی به نام الیاف پورکینژ (Purkinje fibers) میرسند که این الیاف امواج الکتریکی ا به سلولهای میوکارد منتقل میکنند.
تولید جریان:
هر کدام از این قسمتهای اسم برده شده، علاوه بر توانایی انتقال جریانات الکتریکی ایجاد شده، خود نیز توانایی تولید ایمپالسهای الکتریکی دارند. اما سرعت تولید ضربان در قسمتهای مختلف این سیستم با هم متفاوت است. سرعتهای ذاتی بخشهای مختلف سیستم هدایتی قلب به شرح زیر است:
گره سینوسی | 100-60 |
سلولهای دهلیزی | 80-60 |
پیوندگاه | 60-40 |
سلولهای بطنی | 40-20 |
بر اساس یک خصوصیت فیزیولوژیک، هر کدام از این قسمتها که با سرعت بیشتری ضربان تولید کند، سایر کانونها را تحت کنترل خود درآورده و اجازهی فعالیت به سایر مراکز ضربانسازی را نمیدهد. به این خاصیت سرکوب سرعتی (overdrive suppression) گفته میشود. به این ترتیب در حالت عادی گره سینوسی پیسمیکر طبیعی قلب میباشد و در صورت ایجاد اشکال در این گره، به ترتیب سلولهای دهلیزی، سلولهای پیوندگاه و سلولهای بطنی مراکز پشتیبانی بعدی را تشکیل میدهند.
همانطور که در ادامه خواهید دید، گاهی اوقات شروع جرقهی الکتریکی از نقطه یا نقاط دیگری غیر از گره SA اتفاق میافتد. واژه ریتم برای توصیف منطقهی ضربان ساز قلب استفاده میشود. ریتم طبیعی قلب چون از گره سینوسی منشاء میگیرد، ریتم نرمال سینوسی نامیده میشود.
Thanks a lot for your good information
best wishes
Thanks for informations
سلام من سعید 22 ساله
دارای بیماری avnrt ecg شدم تو خدمتمم دچار مشکل شدم اونا این تشخیص رو دادن
بعد که رفتم کمیسیون گفتن psvt داری ! یعنی تپشت بالاست
حالا سوال:ایا ضربان با تپش فرق داره؟
2_مقابله با پی اس وی تی بدون ابلیشن چیه؟
ممنون
سلام دوست عزیز
بنده پزشک نیستم و هیچ گونه اطلاعاتی در مورد بیماریهای قلبی ندارم
بهتره که به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
سلام میشه بگین چه طور میشه ثابت کرد دامنه ی سیگنال avR پنجاه درصد بیشتر از دامنه سیگنال VR است؟
بسیار بسیار ممنون .عالی بود 🙂
سلام من دارم برا پروزه ارشد رو پردازش سیکنال های قلب کار میکنم اگه اطلا عاتی دارید برام بفرستید ممنون میشم
بسیار از مطالب خوبتان سپاسگزارم. خدواند علمتان را افزون نماید.
https://wiki.redronic.com/2020/05/11/what-is-ecg/
به همراه معرفی قطعات و ساخت نمونه خانگی